Ai grijă de tine! 2

Cum să ai grijă de tine în perioade de stres sau, altfel spus, cum să îți gestionezi stresul resimțit

 

Poți începe prin a avea grijă de tine! – (partea 2)Take care Youselft

Sunt două modalități principale ce țin de a avea grijă de tine, prima se referă la partea fizică descrisă în articolul Ai grijă de tine! 1, iar cea de a doua la partea mentală și emoțională descrisă mai jos.

A avea grijă de tine din perspectiva stării mentale și emoționale înseamnă să acorzi atenție conversației cu tine însuți (eng. self-talk), rugăciunii, meditației și exercițiilor de respirație profundă, ținerii unui jurnal, tehnicilor de vizualizare creativă, precum și a utilizării de tehnici de recadrare (eng. reframing)

1 Discuția cu tine însuți (eng. self-talk)

A comunica cu tine însuți să referă la acea modalitate prin care obișnuiești să ai conversații interioare, e practic o manifestare a modului tău de a gândi. Sunt atât aspecte pozitive cât și negative ale conversațiilor interioare. Aspectele negative ale conversațiilor interioare pot avea forma unor expresii ca de exemplu: ”Nu voi reuși niciodată.” ” Nu pot să fac asta.” ” Nu am suficient…. ”

E bine știut că orice persoană are momente, în timpul conversațiilor interioare, când folosește fraze cu conotații negative, însă de cele mai multe ori acestea au rolul de a ne impulsiona să creștem și să ne dezvoltăm pe noi înșine. Prea multă gândire și reflecție cu accent pe latura negativă însă, poate avea un impact mental și emoțional asupra sănătății noastre.

Încearcă să înlocuiești expresiile negative cu unele pozitive care au legătură cu calitățile tale. Afirmațiile pozitive se referă la tot ceea ce reușim să facem sau am făcut în trecut ca să rezolvăm anumite situații ce ne-au pus în dificultate, și e foarte important să fie practicate zilnic și evidențiate. Sunt persoane care obișnuiesc să își vorbească în față oglinzii, altele o fac pur și simplu în timp ce privesc pe fereastră ori sunt implicate în alte activități.

O afirmație pozitivă ar putea avea următoarea structură: ”Am suficient din ce am nevoie”, ”O sa fac tot ce pot astazi”, ”Ceea ce faci, faci bine! Rezistă!” Sau ”Nimic nu durează o veșnicie!” ”O să treci și peste asta!”. Afirmațiile pozitive pot ajuta în perioade stresante și duc, de obicei, la experimentarea unei stări de bine și de recunoștință față de tine.

2 Rugăciunea, meditația și exercițiile de respirație profundă ajută de asemenea, în gestionarea stărilor de stres mental și emotional.

Organismul nostru are nevoie de oxigen iar prin utilizarea unor astfel de tehnici de respirație profundă îți vei întări capacitatea organismului de a face față situațiilor stresante.

Rugăciunea, meditația îți oferă acea cale prin care poți să atingi o stare de liniște interioară, încredere, bucurie și recunoștință față de ceea ce ești și ceea ce ai.

Exercițiile de respirație, la modul cel mai simplu, implică să îți găsești o poziție confortabilă, într-un loc liniștit și să începi să inspiri aer, să îți ții respirația câteva secunde, apoi încetișor să expiri pe nas sau pe gură în funcție de cum îți este mai confortabil.

Pentru fiecare etapă a respirației este important să îți dai timp și să nu te grăbești. Încet, poți număra până la 4 în timp ce inspiri, ții respirația numărând din nou până la 4, apoi expiri, urmând același proces. Pentru a-ți fi mai ușor poți utiliza când faci exerciții de respirație și muzică de relaxare.

 3 A ține un jurnal.

Acesta este o altă tehnică de eliberare a stresului foarte utilă. În momentul în care alegi să ții un jurnal e ca și cum ți-ai face ție, cea/cel din viitor, un dar. Este și o modalitate prin care poți începe să îți scrii gânduri și experiențe, trăiri intense, dar și a-ți scrie mesaje optimiste ori a-ți pune întrebări la care ți-ai dori să afli răspunsuri.

4 Vizualizarea creativă.

Este o tehnică care poate fi de ajutor în perioade de stres și implică o stare de relaxare și calm, să închizi ochii și să creezi în mintea prin vizualizare un spațiu personal de siguranță.

Cum poți să faci asta? Gândește-te la detaliile locului pe care ți-l imaginezi și creionează o imagine în mintea ta. Concentrează-te pe detaliile care fac locul tău atât de liniștit și special.

Atunci când îți creezi locul personal de siguranță, ține cont de următoarele aspecte:

  • Ești afară sau undeva înăuntru?
  • Ce fel de loc este – o cameră, o casă, o pădure, o câmpie, o plajă, etc?
  • Concentrează-te la lucrurile diferite pe care le vezi acolo.
  • Imaginează-ți sunetele și mirosurile pe care le simți, gândește-te dacă simți căldură sau răcoare în locul tău special creat.
  • Ești singur în spațiul tău personal ori ești cu cineva cunoscut și de încredere?

Spațiul tău de încredere, locul tău de siguranță, poate fi orice ai nevoie să fie. Concentrează-te pe acest loc și lasă grijile și stresul să se disipeze. Acest spațiu personal odată creat îți va permite să poți evada pentru câteva momente în perioadele de stres.

5 Recadrarea (eng. reframing)

Este o tehnică ce implică analizarea situației stresante dintr-o perspectivă diferită de cea actuală. E ca și cum te-ai uita la situația respectivă din spatele unui ecran, ca și cum ai fi un spectator. Implică atât să ai imaginație, cât și să îți permiți să te uiți dintr-o perspectivă diferită la situația stresantă și să îi dai o semnificație aparte, să evidențiezi și caracteristicile paharului pe jumătate plin.

A avea grijă de tine însuți reprezintă o parte importantă a vieții tale și astfel indiferent de munca pe care o profesezi, este bine să acorzi o atenție sporită la tot ce ține de sănatatea ta.

Cu prețuire,

Ramona Antonie, Psiholog psihoterapeut

Resurse bibliografice www.healthline.com

Foto credit: Gerd Altmann – pixabey

Comments are closed.