Ai grijă de tine! 1

Cum să ai grijă de tine în perioade de stres sau, altfel spus, cum să îți gestionezi stresul resimțit.

 

Take care Youselft

Poți începe prin a avea grijă de tine! – (partea 1)

Să ai grijă de tine este important deoarece nu poți fi cea mai bună versiune a ta dacă nu ești sănătos/ă.

Sunt două modalități principale ce țin de a avea grijă de tine, prima se referă la partea fizică, iar cea de a doua la partea mentală și emoțională. Învățând strategii de gestionare care se adresează atât părții fizice cât și celei emoționale, vei ști cum să te ocupi mai bine ca să ai grijă de tine.

Din perspectivă fizică este important să acorzi atenție exercițiilor fizice, alimentației, igienei personale, programului de odihnă, socializării și timpului liber.

1 Exerciții fizice.

Cel mai bun mod prin care poți avea grijă de corpul tău este să faci exerciții fizice. Nu este necesar să participi la un maraton sau să ai un abonament la sala unde să mergi zilnic, ci pur și simplu poți folosi scările în locul liftului atunci când mergi acasă sau poți face plimbări ușoare în jurul locuinței tale (dacă nu este posibilă o altă alternativă), și asta e suficient ca să îți ții corpul activ deoarece activitatea fizică face bine corpului tău.

2 Alimentația.

O alimentație sănătoasă este importantă pentru orice organism. Dictonul: Ești ceea ce mănănci! este foarte adevărat.

3 Igiena.

Igiena corespunzătoare este importantă atât pentru tine cât și pentru cei din jurul tău. Menținând standarde de igienă îți ții corpul sănătos și mai puțin vulnerabil la boli. De asemenea, igiena personală transmite și celorlalți un mesaj despre tine, și asta pentru că ceilalți reacționează deseori după aparențe.

4 Odihna suficientă.

Un alt aspect ce ține de a avea grijă de tine se referă la orarul de odihnă îndestulător și suficient. Dacă ai probleme legate de somn, e de dorit să afli ce anume te reține în a avea un somn odihnitor. În funcție de ceea ce afli începe să faci schimbări, fie utilizând tehnici de relaxare, fie rearanjându-ți programul zilnic, fie eliminând alți factori externi ce pot influența odihna și orele de somn, așa cum este deseori cazul folosirii excesive a telefonului ori a jocurilor pe calculator.

5 Socializarea.

E bine știut că sănătatea fizică este influențată și de relațiile cu prietenii, oamenii dragi din jurul tău. Să ai prieteni cu care să ai ocazia să te întâlnești este un mod sănătos de a te elibera de stres, poți face asta prin relaționare și discuții directe sau telefonice (atunci când nu e posibil altfel), activități comune plăcute, dar și prin împărtășirea problemelor specifice grupului de vârstă din care faci parte.

6 Timpul liber și zilele libere.

Sunt multe persoane care nu își permit să își ia pauze de la ceea ce lucrează pentru că volumul de muncă pe care îl au este foarte mare. Aceasta situație este mai des întâlnită în cazul celor care lucrează ca angajați proprii, cei care lucrează în regim de persoane fizice autorizate (PFA) sau cei care au propriile afaceri de familie.

Companiile sunt obligate prin lege să ofere angajaților o pauză de 30 – 40 minute după patru ore consecutive de muncă, astfel că de ce nu ar face la fel și persoanele care lucrează în regim de persoană fizică autorizată sau dețin propriile afaceri? Luând pauze de la ceea faci, atât fizic cât și mental, chiar și pentru o perioadă scurtă în timpul zilei de muncă, ori pur și simplu, luându-ți o zi sau câteva zile libere este, în egală măsură, sănătos și regenerativ.

Cu prețuire,

Ramona Antonie, Psiholog psihoterapeut

next Ai grijă de tine! – partea 2

Resurse bibliografice www.healthline.com

Foto credit: Gerd Altmann – pixabey

Comments are closed.