Importanța istoriilor romantice

Relațiile romantice ne provoacă să creștem, să ne dezvoltăm, să ne cunoaștem și să ne înțelegem mai bine pe noi și pe celălalt. Să ne maturizăm și să pricepem viața și modul în care vrem să trăim.

Care sunt valorile noastre? Cum vrem să ne trăim viața pe deplin? Ce vrem și ce nu vrem de la o relație de cuplu?

Toate relațiile, cu atât mai mult relațiile de care te atașezi afectiv, te influențează emoțional în profunzime. Ca să te poți înțelege poți să îți analizezi relațiile romantice anterioare.

Cum ai intrat în relație? Cum s-a încheiat? Ce ai înțeles despre tine din relația trecută? Ce ai înțeles despre celălalt? Care sunt învățămintele cele mai valoroase pe care ți le-a adus fiecare relație în parte?

Dacă te afli după o despărțire, o să îți ia un timp să te vindeci, va exista o perioadă în care vei tânji după celălalt. Vei mai spera să te reîmpaci, te vei simți rănit și furios. Iar dacă vei intra în relații noi imediat, te vei folosi de ele pentru a te vindeca, gest nu tocmai înțelept.

Ai nevoie de timp cu tine, de spațiul necesar ca să suferi, să te înțelegi, să înțelegi rostul și contribuția ta. Să ierți și să te ierți – altfel, viitoarea ta relație va avea de suferit din cauza rănilor tale nevindecate.

Cât durează? Depinde: zile, luni, ani. Depinde de chimia pe care ați avut-o, de cât de lungă a fost relația, dacă a fost o relație de dependență emoțională sau nu.

article

sursa: pixabey

Ceea ce e clar, nu ajută să rămâneți agățați de o fantezie; sau să nu vedeți rostul și contribuția voastră în relație, rostul și contribuția celuilalt. Să nu aruncați toată vina pe celălalt, dar nici să cădeți în capcana învinovățirii sau victimizării. Într-o relație sunt doi oameni.

Dacă vă gândiți că v-ați despărțit pentru că ați greșit, vă înșelați. Cu toții greșim în relații. Motivația de a rămâne în relație depinde de altceva.

E esențial să încheiați relația ca doi adulți care au înțeles ce a fost între ei și care a fost rostul întâlnirii lor în evoluția și transformarea personală. De aceea, stabilește un plan de discuție, ia-ți inima în dinți, puneți gândurile în ordine și stabilește o întâlnire cu fostul partener.

Vorbește-i deschis despre cum ai rănit și ai fost rănit la rându-ți, despre ce a însemnat relația pentru tine, cere-ți iertare pentru suferința provocată și exprimă-ți recunoștința pentru momentele frumoase petrecute împreună.

De ce repetăm în dragoste greșelile din trecut? Pentru că adesea cei care s-au despărțit, în ciuda durerii și traumei suferite, aleg apoi același scenariu și ajung în noua relație în același punct: Parcă e fosta, îmi reproșează, și eu îi reproșez, aceleași lucruri.

Relațiile bune, satisfăcătoare pe termen lung, caracterizate prin plăcerea de a petrece timp împreună, prin dorința de a-l cunoaște pe celălalt, cu curiozitate, fără graba și urgența de a fi împreună, fără să se salveze unul pe celălalt din propriile drame și suferințe.

Cei care resping cu forță oamenii buni, disponibili, cei care cred că nu mai au nici o șansă într-o relație cu cineva e bine să știe că iubirea adevărată nu înseamnă suferință, ci bucurie și siguranță. Înseamnă pasiune trăită din iubire, nu vreo chimie magică sau atracție provenită din durere și răni nevindecate.

Când nu ai trăit binele, când inima ta a trăit prea multă singurătate, respingere, abandon sau durere, nu-ți place binele pentru că nu îl cunoști, îți este străin, îți este frică de el.

Alege să trăiești binele cu încredere și curaj, chiar dacă uneori vor mai fi și recăderi. Nu renunța la tine!

Orice pas înapoi, poate fi urmat de doi înainte!

Alege să fii bine cu tine!

 

Resursă bibliografică: Petrovai Domnica, Iubește și fii iubita! Editura Humanitas

Comments are closed.