Relația cu familia de origine

Este important să păstrezi legătura cu familia în care te-ai născut, altfel va fi multă presiune pe care familia pe care o ai tocmai pentru că nu există și alte relații de familie.

Încearcă să fii un membru bun al familiei, chiar și în cea extinsă, și așa vei putea da un exemplu partenerului și copiilor insuflându-le respectul pentru familie.

Pentru a avea relații armonioase, poți alege să faci :

Să fii prezent la evenimentele familiale importante.

Acestea pot fi ceremonii, ritualuri religioase, nunți, petreceri în familie, aniversări ale unor zile de naștere importante sau înmormântări. Dacă nu poți lua parte la aceste evenimente, gândește-te cum ai putea să te revanșezi. Dă un telefon, trimite flori sau felicitări sau fă ceva relevant în funcție de persoana și evenimentul în cauză. Încearcă să fii prezent, chiar dacă ți se pare că e o corvoadă.

Nu-i permite partenerului tău să dicteze în relațiile tale cu familia de origine.

Indiferent de părerea partenerului de cuplu, relațiile cu membrii familiei sunt exclusiv responsabilitatea ta.

Desigur că partenerul/a ta are ceva de spus dăcă iei o decizie care afectează viața voastră de cuplu, de exemplu a primi o rudă în chirie. Este valabil inclusiv dacă mama ta se poartă urât cu el/ea și tu nu îi atragi atenția. Relația cu un membru al familiei nu ar trebui să fie mai importantă decât cea cu partenerul/a, dar nici invers.

Încearcă să-i cunoști mai bine pe unii membri ai familiei.

Dacă vrei să îți cunoști bine familia extinsă, cu siguranță vei găsi de-a lungul generațiilor ”băieți buni” și ”băieți răi”. Dacă ești de părere că familia ta este complet disfuncțională, caută niște rude îndepărtate cu care să poți discuta și încearcă să le cunoști mai bine. Și aceștia fac parte din familie. Cu cât stabilești mai multe legături, cu atât vei putea fi mai obiectiv în privința familiei tale, și, de ce nu, a relației

Formează-ți propriile păreri despre ”bunele relații de familie”.

Gândește-te ce valori ai. Ce înseamnă pentru tine să te porți adecvat ca fiu/fiică, părinte, bunic/ă, mătușă, unchi, verișor/verișoară?

Acționează mereu potrivit valorilor și credințelor tale, nu doar ca un răspuns automat la faptele mai puțin înțelepte ale unor membri din familie.

Este important să ții legătura, nu neapărat una strânsă, chiar și cu cele mai dificile rude. Dar dacă ideea te înspăimântă și ești prea stresat de aplicarea ei, atunci te poți proteja în primul rând pe tine.

Dacă ești convins/ă că trebuie să păstrezi distanța, fă-o.

Cu prețuire,

Ramona Antonie
Psiholog psihoterapeut
Cuplu, familie, copil

Bibliografie. H Lerner – Ghidul căsniciei, Ed Herald, București, 2017
Sursă foto: pixabay

Comments are closed.