Limitele în relații

Nu considera monogamia ceva de la sine înțeles!

Este un mit ideea că motivul din spatele unei aventuri este un partener/ă necorespunzător sau un mariaj nereușit.

O căsătorie/ relație partenerială în care există o distanțare din punct de vedere sexual sau emoțional va facilita o aventură, dar la fel de adevărat este și faptul că aventurile pot apărea chiar și în cele mai solide căsnicii/relații.

Aventurile în afara relației au cauze multiple.

Unii inițiază aventuri imediat după ce au suferit o pierdere sau când se apropie comemorarea unei pierderi anterioare (într-un cuplu, unul din parteneri are o aventură când se apropie vârsta la care tatăl a murit din cauza unui atac de cord).
Ocaziile apărute în contextul vieții profesionale reprezintă alți factori importanți.

Atunci când consideri monogamia drept ceva de la sine înțeles, chiar și atunci când partenerul/a ta spune ”Nu m-aș putea simți atras de altcineva în afara de tine”, problema este că nu vei mai fi atent/ă.

Nu vei mai sesiza amenințările reale la care este supusă relația/căsătoria ta și nu vei mai conștientiza că partenerul/a ta este o ființă cu instincte sexuale, iar tentațiile exterioare nu pot fi înlăturate complet.

În mod paradoxal, aventurile apar mai degrabă când cuplurile cred că mariajul este un scut împotriva acestora. Această presupunere blochează căile de comunicare, ne scade motivația de a îmbunătăți situația de cuplu și predispune la lipsa de onestitate.

Astfel că, învață să pui Limite.

Nu poți împiedica apariția atracției pentru alte persoane și nici infidelitatea, dar asta nu înseamnă să taci sau să închizi ochii dacă există amenințări și tentații pe care le observi.

Când simți că relația îți este amenințată, spune-o direct.

Multe cupluri aplică regula ”nu întrebăm, nu spunem” în ceea ce privește relațiile cu alte persoane.

Alte cupluri aleg o căsnicie/ relație deschisă, dar respectă anumite reguli.

Dacă totuși ai decis ca împreună cu partenerul/a să aveți o relație bazată pe fidelitate, manifestă-te atunci când te simți amenințat/ă.

Nu trebuie să te temi să impui limite unei relații a partenerei/lui cu o anumită persoană, dacă ți se pare că relația voastră ar putea fi afectată.

Relațiile au o dinamică diferită atunci când sunt la început, și o dinamică cu totul diferită după zeci de ani de căsătorie, să nu vă fie teamă să vă protejați relația fiind onești,conștienți de context și responsabili pentru menținerea relației.

Cu prețuire,
Ramona Antonie
Psiholog psihoterapeut
Cuplu, familie, copil

Sursa: Lerner, H., Ghidul căsniciei, Editura Herald
Sursa foto: arhiva personală

Comments are closed.