Folosirea banilor din familie

Pentru multe persoane, banii sunt moneda principală a iubirii. Când iubim, încercăm să obținem ceva și, de asemenea, să dăm ceva. Acest dublu scop face ca iubirea să fie complicată. Similar, banii influențează viețile noastre în moduri care ne pot face fi egoiști, fie altruiști. Dar, în timp ce în relații putem iubi și fi iubiți, în privința banilor trebuie adesea să alegem între egoism și altruism.

În relații puterea este întotdeauna asociată cu dependența, iubirea cu ura, nimic nu este alb și nimic nu este negru. Când cineva pare să își exprime o poziției fără ambiguități, apare și interpretarea opusă în minte și pare a fi la fel de plauzibilă. Pentru a avea bani și relații pline de iubire, avem nevoie să fim special toleranți față de ambiguități.

Regula 1. Conflictele legate de bani nu sunt cu adevărat despre bani.

Dacă ai un conflict în familie legat de bani, caută să afli ce altceva provoacă discuția. Încerci să îți controlezi soțul sau copiii? Încearcă ei să te controleze? A avut loc o inechitate? Încearcă cineva să cumpere iubirea? Uneori membrii de cuplu/ familie se ceartă în legătură cu banii pentru a evita certurile legate de aspecte multe mai dureroase. Poți rezolva un conflict financiar când vei descoperi despre ce este vorba cu adevărat.

Regula 2. Conflictele familiei despre diferite probleme sunt, de fapt, legate de bani.

Dacă ai conflicte în familie, uneori cauza acestora pot fi banii. Nefericirea în căsnicie și problemele cu copiii pot avea, în aparență, legătură cu iubirea, cu dependența sau comunicarea, dar de fapt, conflictul real poate fi legat de bani.

Regula 3. Banii pot fi și un inhibitor și o recompensă.

E firesc să îi folosești atunci când e necesar pentru a rezolva dificultățile cu care te confrunți.
Ceea ce este important de știut este faptul că posibilitatea unui câștig financiar sau a unei pierderi financiare poate reprezenta o motivație puternică pentru schimbare.

Regula  4. Nu există un mod perfect de administrare a banilor.

Pentru că banii au atâtea semnificații secrete, ei reprezintă diferite lucruri pentru diferiți oameni iar semnificațiile se schimbă în timp.Este imposibil să eviți complet în familie neînțelegerile și conflictele legate de bani.

Regula 5 Banii te pot face nefericit.

Oamenii ce confundă banii cu iubirea plătesc un preț mare. Nu cere bani când vrei iubire și nu da bani când vrei să dai iubire.

Regula 6 A te maturiza înseamnă a da.

Toți avem de făcut în relații tranziția de la capătul lui A primi la capătul lui A da. Dacă nu faci această tranziție, vei avea probleme cu soțul șu copiii tăi. Ai destulă încredere în calitățile tale și în puterea ta pentru a permite apariția generozității.

Regula 7 A da înseamnă a crea nevoi.

Fii atent la ce nevoi creezi la copiii tăi.

Regula 8 A da pentru a lua înapoi conduce la resentimente de furie.

Când le dai copiilor și apoi îi pedepsești luându-le ceea ce le-ai dat, poți produce resentimente pentru toată viața și asiguri eșecul copiilor tăi.

Regula 9 Flexibilitatea duce la relații mai bune.

Rigidul ”trebuie să” cu privire la bani poate sugrama relația. Acceptă că oamenii au așteptări diferite cu privire la bani și vei fi mai fericit.

Regula 10 A încerca să-ți schimbi soțul este de obicei inutil.

Un econom va rămâne un econom, un cheltuitor va fi cheltuitor și ei se vor căsători unul cu celălalt. Soțul tău se comportă într-un mod anume pentru că și tu te comporți într-un mod complementar. Dacă vrei să-l schimbi pe celălalt, începe să te schimbi tu.

Regula 11 Neîncrederea descurajează oamenii.

Când un soț aduce în a doua căsătorie suspiciunea și neîncrederea din prima căsătorie, al doilea soț se va retrage.

Regula 12 Banii nu îți pot da stimă de sine.

Cum folosești banii în relațiile cu ceilalți te poate face să te iubești sau să te urăști.

Regula 13 A folosi banii pentru distracție e în regulă.

Oamenii cu căsătorii fericite au plăcerea de a cheltui banii împreună în contextul situațiilor lor particulare. Același lucru e valabil și pentru folosirea banilor pentru a te distra cu copiii. Dar a te bucura de bani, cere inițiativă. Învață să te bucuri de ceea ce ai fără teama exagerată că îi vei pierde.

Regula 14 Oamenii îi iubesc pe cei care iubesc mai mult oamenii decât banii.

Dacă vrei fericire, fă oamenii să fie mai importanți pentru tine decât banii.

Regula 15 Oamenii care ascultă cu adevărat sunt irezistibili.

Caută semnificațiile secrete și conflictele ascunse. Când lași membrii familiei să se destăinuie fără a-i judeca aspru, poți descoperi și rezolva tot felul de tensiuni și resentimente legate de bani.

Pentru a lua decizii bune legate de bani în relații, trebuie să ai curajul de a provoca credințele ascunse și așteptările care ți-au limitat viziunea și oportunitățile timp de mai mulți ani.

Cu prețuire,

Ramona Antonie
Psiholog psihoterapeut
Cuplu, familie, copil

Sursă bibliografică: Madanes&C Madanes (2012), Semnificatia secretă a banilor, Editura Institutul de Cuplu și Familie
Sursa foto: pixabay

Comments are closed.